• Cara Jual Emas secara Outright Purchase (Biasa)

    CARA JUAL EMAS SECARA OUTRIGHT PURCHASE (BIASA)

    DI MANA BOLEH JUAL SEMULA EMAS PUBLIC GOLD? Public Gold memberikan jaminan belian balik emas keluaran mereka. Tidak kira lah macam mana bentuk sekalipun sama ada PATAH, BENGKOK, KEMEK atau sebagainya. Lebih menarik, spread atau susut nilainya hanya 10% walaupun berlaku kecacatan pada emas tersebut. Tambahan lagi, emas Public Gold diiktiraf oleh London Bullion Market Association (LBMA). Secara ringkasnya LBMA merupakan satu badan induk yang berpusat di London. Ia mengawal dan menentukan pasaran Emas dan Perak di seluruh dunia. Pengawalan oleh badan ini termasuk: ✔ Harga pasaran semasa dunia ✔ Tahap ketulenan ✔ Kualiti mengikut spesifikasi ✔ Standard berkaitan Jadi dengan pengkreditan ini, emas Public Gold bukan sahaja dapat dijual…

  • Cara Beli Emas secara Outright Purchase

    CARA BELI EMAS SECARA OUTRIGHT PURCHASE

    BAGAIMANA CARA BELI EMAS SECARA OUTRIGHT PURCHASE? Public Gold sediakan kaedah belian yang sangat mudah untuk digunakan. Bersesuaian dengan perkembangan teknologi yang semakin rancak kini, Public Gold juga tidak ketinggalan. Semua kaedah pembelian item emas adalah secara online sahaja. Langkah pembelian secara Outright atau Normal Purchase ini boleh diikuti oleh kedua-dua penyimpan emas sedia ada ataupun bakal penyimpan emas yang baru. Saya ringkaskan langkah-langkah pembelian di bawah ini. Anda cuma perlu ikut sahaja langkah demi langkah. Jika sahabat tak yakin nak buat sendiri, boleh WhatsApp saya di 0135245899. Saya bantu anda miliki aset berharga ini. Saya cuma perlukan butiran seperti berikut: Nama : IC : Email : No Phone :…

  • Apa Itu Outright Purchase?

    Apa Itu Outright Purchase?

    OUTRIGHT PURCHASE INI APA? Outright Purchase ini adalah Normal Purchase iaitu pembelian secara biasa. Maksudnya, jika anda ada wang yang secukupnya untuk membeli sesuatu item emas, anda boleh membelinya secara sekaligus. Sebagai contoh anda ingin membeli item emas 10 gram, harganya RM 1862 (5/2/2019). Jadi, jika anda ada wang sebanyak itu hari ini, anda dah boleh beli emas tersebut. Bagaimana cara untuk membeli emas secara Outright Purchase ini? Saya ada kongsikan cara pembelian yang mudah difahami langkah demi langkah DI SINI.   © Zareen Naqiyah (PG00131385)  

  • uncategorized

    Rugi Simpan Emas?

    SIMPANAN EMAS BERMATLAMAT LEBIH BERKESAN Simpan emas mesti bermatlamat. Jika kita dah tahu apa yang kita nak, kita akan berusaha ke arah itu. Kita akan bersungguh-sungguh dalam usaha kita kerana kita tahu jika tidak, tidak akan tercapailah apa yg dihajati. Sebab itu ada orang rasa rugi kumpul dan simpan emas. Bagi mereka, itu hanya tindakan yg buang masa dan sia-sia. Sebenarnya mereka lah yang telah mensia-siakan emas itu sendiri. Kerana terlalu banyak manfaat emas ini bagi mereka yang ada ilmu. Kenapa mereka menganggap penyimpanan emas ini merupakan tindakan yang sia-sia? Sebab mereka nampak emas itu hanya disimpan. Mereka tak dapat beli material yang dapat digunakan. Contohnya, jika mereka beli kereta,…

  • Ilmu Emas

    Jadi Kaya dengan Simpan Emas

    GOLD SAVER ATAU PENYIMPAN EMAS SENTIASA DAN TERPAKSA JADI KAYA Seorang penyimpan emas tak ambil kisah sangat berapa harga emas semasa. Yang penting, simpanan emas dia bertambah. Kalau tahun lalu simpanan emas dia cuma 100 gram. Tahun ini, dia akan pastikan simpanan dia bertambah menjadi 150 gram atau 200 gram. Dia happy bila GRAM emas dalam simpanan dia bertambah. Bila ada emas yang banyak, pastinya dia ada duit yang banyak. Ada emas maksudnya ada duit. Ada duit belum tentu ada emas. Bila nak pakai duit, dia boleh gadai saja emas-emas itu buat seketika. Atau jual saja kalau ada hal yang benar-benar mustahak. Kalau harga emas murah, gold saver ni suka…

  • Ilmu Emas

    Bagaimana Menentukan Mahal Murah Emas?

      BILA EMAS MAHAL? BILA EMAS MURAH? BERBALOI KE BELI SEKARANG? KE TUNGGU DULU? Ini merupakan persoalan yang selalu difikirkan oleh bakal penyimpan atau pelabur emas. “Sekarang emas mahal ke?” “Sekarang emas murah ke?” Akhirnya 2-3 tahun, asyik berfikir sahaja. Tidak juga beli emas. Rugi tuan-tuan dan puan-puan. Baik, untuk menjawab persoalan ini, hanya ada SATU formula yang acap kali disarankan oleh mentor-mentor emas. MULA! Ya, mula membeli emas supaya kita ada benchmark (penanda aras) sendiri. Cara paling mudah untuk mewujudkan benchmark ini adalah dengan bermula serendah 1 gram. Pada tahun 2015, harga 1 gram emas adalah sekitar RM 147. Hari ini RM 182/gram (25/12/2018). Harga emas pada 2015 tidak…

  • Ilmu Emas

    Jongkong Emas atau Barang Kemas?

    MANA YANG SESUAI UNTUK SIMPANAN DAN PELABURAN? JONGKONG EMAS ATAU BARANG KEMAS? Jongkong emas atau dikenali juga sebagai gold bar dan barang kemas (emas perhiasan) ada fungsinya yang tersendiri. Tidak ada salahnya membeli samada jongkong ataupun barang kemas. Semuanya berbalik pada tujuan kita memilikinya. Jongkong emas fungsinya lebih kepada tujuan simpanan dan pelaburan. Ini adalah kerana spread value atau susut nilainya yang lebih rendah berbanding barang kemas. Susut nilai yang ideal bagi jongkong emas adalah kurang daripada 10%. Apa jadi kalau susut nilai rendah? Anda akan dapat menikmati keuntungan hasil jualan emas itu lebih cepat. Susut nilai ideal = 10% atau kurang Barang kemas adalah logam perhiasan yang amat diminati…

  • Ilmu Emas

    Kos Haji Turun 80%!

    MENGEJUTKAN! KOS HAJI TURUN 80% DALAM MASA 20 TAHUN! Setiap daripada kita sebagai seorang Muslim, semestinya mengimpikan untuk menunaikan rukun Islam yang kelima ini. Dan semua kita juga tahu kos untuk menunaikan haji memerlukan wang yang agak banyak. Selain isu wang, isu masa juga memainkan peranan yang penting. Kita perlu menunggu giliran yang ditetapkan oleh pihak Tabung Haji. Tempoh masa panggilan haji secara normalnya adalah 50 tahun. Jadi disebabkan dua perkara ini, pengumpulan emas dapat memberikan cara alternatif kepada para bakal jemaah haji.     Apa Kaitan Emas dengan Haji? Apa yang saya perhatikan, emas dapat membantu kita untuk mengumpul dana haji dalam dua perkara utama iaitu: Kos Masa Kos…

  • Saya dan Public Gold

    Saya dan Public Gold

    KENAPA SAYA PILIH PUBLIC GOLD DARIPADA BANYAK SYARIKAT EMAS DI MALAYSIA?? Begini. Saya tiada masalah menyimpan wang. Tetapi saya ada masalah mengekalkan wang simpanan saya. Nampak bezanya? Saya suka menyimpan duit sejak dari bangku sekolah lagi. Saya kekalkan budaya tu sehingga ke peringkat universiti. Setiap bulan, saya akan dapat duit daripada MARA. Saya akan asingkan dulu untuk simpanan. Selebihnya saya belanja. Sekarang baru saya tahu bahawa kaedah saya tu betul. Memang itu lah yang disarankan oleh pakar-pakar kewangan sama ada dalam mahupun luar negara. Mereka juga sarankan simpanan mestilah tidak kurang daripada 10%. Saya betul lagi bahagian ni. Saya simpan lebih 30%! PENDAPATAN – SIMPANAN = BELANJA Saya kurang boros.…

  • Saya dan Emas

    Saya dan Emas

    BAGAIMANA SAYA MULA KENAL DENGAN LOGAM MULIA BERNAMA EMAS?? Alkisahnya saya memang suka ke kedai buku. Setiap bulan tak dapat kira berapa kali saya ke sana. Kalau lalu tu wajib masuk walaupun tak beli apa-apa. Tapi kalau tak sempat masuk pun, saya akan jenguk juga dari luar. Suatu hari, seperti biasa saya ke tempat yang saya kira tempat terapi minda ini. Saya membelek-belek buku-buku di rak agama yang penuh dengan karya Pak Latib atau nama sebenar beliau, Abdul Latip Talib iaitu penulis novel sejarah Islam no. 1 di Malaysia. Saya suka benar dengan sejarah kerana topik ini dapat menyuburkan semula semangat mempertahankan Islam, semangat patriotisme dan perasaan-perasaan positif yang lain.…

WhatsApp Saya Nak Simpan Emas!